Op. Dr. Süleyman Gürbüz

diz kireçlenmesi

Op. Dr. Süleyman Gürbüz

Diz Kireçlenmesi Nedir? 

''Diz kireçlenmesi'' adı sizi yanıltmamalı çünkü bu hastalıkta dizde kireç birikmesi olmamakta, bilakis dizimiz için çok değerli olan ve eklem yüzeylerini örten,kıkırdak adını verdiğimiz tabakada kayıp meydana gelmektedir.

Kıkırdak Doku Nedir ?

Kıkırdak doku, diz eklemini oluşturan kemiklerimizin eklem yüzeylerini örten tabakadır.Bu tabakanın en önemli özelliği ağrı duyusunun olmamasıdır, yani bu tabakası sağlam olan kişilerde kireçlenme ağrısı olmaz.Bu tabakada hasar meydana gelince bu tabakanın altında bulunan kemik tabakası ortaya çıkar ve burdaki hasar şiddetine bağlı olarak diz ağrıları başlar.

Kireçlenme'nin Sebepleri Nelerdir?

Başta yaşlanma olmak üzere, yüksek kiloya bağlı diz eklemine binen yükün artması, genetik faktörler, geçirilmiş diz içi enfeksiyon, menisküs yada ön çapraz bağ yaralanmaları ve romatizma gibi eklem rahatsızlıkları etkenler arasındadır.


Diz Kireçlenmesi Tanısı Nasıl Konulur?

Hastalarımız genellikle “Namazımı mecburen oturarak kılıyorum ”, “Yere çömelemiyorum”,”Merdiven inip çıkarken çok zorlanıyorum”, “Yürüme mesafem kısaldı, eskiden şu kadar yol yürürdüm şimdi artık imkansız” “Sabah uyandığımda yataktan kalkınca attığım ilk adımda çok şiddetli ağrım oluyor” gibi şikayetlerle bizlere başvurmaktadırlar.
Hastanın şikayetlerini dinledikten sonra yapılan bir diz muayenesi ve ayakta durarken çekilen bir diz röntgen görüntüsü ile tanı rahatlıkla konulabilmektedir.


Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi burada da tedaviyi belirleyen en temel faktör hastalığa hangi aşamada tanı koyduğumuzdur.
Kireçlenmenin ilk aşamasında yani kıkırdak kaybının tam olmadığı dönemde bize başvuran hastalarda hastalığın seyrini yavaşlatmak, hastamızın ağrılarını dindirmek için ağrı kesiciler ve kas gevşeticilerle bir tedavi düzenleriz.
Bu aşamada başvurmayıp orta aşamada diz kireçlenmesi ile bize başvuran hastalara diz içi hyaluronik asit enjeksiyonları,prp ve kök hücre uygulamaları yapılabilmektedir
 
Bu uygulamalar dışında sadece kıkırdak kaybına yönelik '' köprüden önce son çıkış'' diye adlandırabileceğimiz diz protezinden kurtarıcı ameliyat seçeneklerimiz vardır.
Ancak hasta bize diz kireçlenmesinin ileri evresinde başvurmuşsa artık yapılacak tek cerrahi yöntem,tüm kıkırdak tabakası hasarlanmış eklem yüzeylerinin temizlenip yerine implantların konulduğu diz protez cerrahileridir.


Sözün Özü ;

Diz kireçlenmesi dizde kireç birikmesi değildir, kıkırdak dokunun kaybıdır.
Kıkırdak dokumuz kendini yenilememekte yani giden kıkırdak dokularımız geri gelmemektedir.
Bu kıymetli kıkırdak dokumuz tamamen kaybolmadan diz ağrılarımız başladığı anda doktorumuza başvurmamız gerekmektedir..
 
Herkese sağlıklı günler dilerim.


..........
 

Yazarın Diğer Yazıları